Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A betegség, amire mindenki vágyik..... :)

2011.08.16

 

A betegség,amire mindenki vágyik...


Milyen is lehet az a világ, ahol a hangokat meg lehet érinteni, megízlelni a zenét, a számok és betűk pedig színesen pompáznak? Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.

A jelenség különböző formákban ölt testet. 19 különböző kombinációt azonosítottak, de számuk gyakorlatilag végtelen, mert egy szinesztéziás embernél akár több is jelentkezhet egyszerre. A leggyakoribb formája, amikor a betűket vagy a számokat színesben látják. Ez a szín-nyelv szinesztézia. Ritkább formák megjelenése is lehetséges. A szinesztéziás például érezheti úgy, hogy a zongora hangja csiklandozza az arcát, vagy valakinek a beszéde chutney-ízű.

A legtöbb esetben az érzékelést külső inger váltja ki, de előfordulhat, hogy teljes egészében a beteg belső világából fakad, mikor például egy fogalmat érzékelési élménnyel párosít. Az érzékelési asszociációt általában a testen kívülre vetítik.

Egyedi élmény

A szinesztézia nagymértékben szubjektív, egyedi élmény. A szín-nyelv szinesztéziások például különböző színeket társítanak ugyanahhoz a számjegyhez vagy betűhöz. Abban azonban a legtöbbjük egyetért, hogy az „O” betű fehér. Az érzéken belüli asszociáció az egyén egész életében állandó marad. Aki zöldnek lát egy számjegyet, egész életében zöldnek látja. Egy 1993-as tanulmányból kiderült, hogy a szinesztéziások 92 százalékban ugyanazokat a hangokat társították ugyanazokhoz a színekhez. A nem szinesztéziások esetében ez az arány csak 32 százalék volt.

Az állapot akaratlanul jelentkezik, az érzékelési asszociációkat nem lehet erőltetni sem, bár néhányan képesek rá, hogy ne vegyenek tudomást az összefüggésekről. A szinesztézia már gyermekkorban kezdődik, a legtöbbjük arról számol be, hogy amióta csak az eszét tudja, ezzel a jelenséggel él együtt. Tipikusan azt gondolják, hogy mindenki más is így érzékeli a világot, csak később jönnek rá, hogy egyedi vonásról van szó. Mivel erről az állapotról az átlagember keveset tud, és sok a félreértés is, sokan inkább titokban tartják képességeiket, mert nem akarják, hogy kinevessék vagy bolondnak tartsák őket.

Jobb emlékezet

A szinesztézia nem pszichiátriai zavar. A szinesztéziások funkcionálisan és pszichológiailag stabilak, általában kiemelkedően intelligensek, és kiváló az emlékezetük. A szinesztéziás asszociáció segíti őket abban, hogy emlékezzenek telefonszámokra, időpontokra, nevekre. Esetleg a matematikával gyűlik meg kissé a bajuk, vagy iránytévesztők lehetnek.

Az állapotra nincs gyógymód, de ha volna is, a legtöbb szinesztéziás nem élne vele, mivel ajándékként fogják fel képességüket. Sőt úgy vélik, a nem szinesztéziások csak fehérben és feketében látják a világot.

Mi okozza?

Pontosan még nem tudják. A szinesztézia rendkívül nehezen tanulmányozható állapot, mert a kutatási anyag önbeszámolókon alapul. Az már kiderült, hogy genetikai eredetű, sok szinesztéziásnak a testvére és a szülője is hasonló képességekkel rendelkezik.

Néhányan úgy vélik, hogy mindenki szinesztéziásnak születik, az agy különböző területei közötti rengeteg idegi összeköttetéssel. A nem szinesztéziásoknál ebből később a legtöbb eltűnik, az agy részei sokkal inkább elkülönülnek egymástól, a szinesztéziásoknál ellenben a születési állapot megmarad.

A kutatók már tanulmányozni kezdték a jelenséget mágnesesrezonancia-vizsgálattal (MRI). Arról számoltak be, hogy a szín-nyelv és a szín-hang szinesztéziások agyában a stimuláció hatására a színfeldolgozó területek fokozott aktivitást mutattak.

A szinesztézia egyik formája későbbi életkorban is kialakulhat. Ilyet tapasztaltak a temporális lebeny epilepsziája, fejsérültek középső halántéki lebenyének károsodása esetén. Időlegesen megjelenhet érzékelési megvonás, hallucinogén szerek (LSD és peyote kaktusz), a kéreg alatti limbikus struktúrák közvetlen elektromos ingerlésével.

Kinek van szinesztéziája?

Senki sem tudja pontosan, mennyire gyakori ez az állapot, a becslések szerint 20-25 000 emberből egynek lehet ilyen elváltozása. Nőknél és balkezeseknél gyakoribb a jelenség. A hírességek közül szinesztéziás volt Vlagyimir Nabokov író, Liszt Ferenc zeneszerző, valamint David Hockney és Vaszilij Kandinszkij – tudtuk meg a MediPress összeállításából.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 199743
Hónap: 2517
Nap: 84